توسعه کسب و کار بر اساس الگوهای غربی

ساخت وبلاگ

بسیاری از استارت آپها و کسب و کارهای نوینی که در چند سال اخیر در ایران  شکل گرفته و به طرز شگفت آوری موفق بوده اند  نمونه های الگو برداری شده در کشور های پیشرفته  می باشد که اکثر آنها هم مبتنی بر بستر اینترنت و برخی از آنها هم کاملا غیر مرتبط با  اینتر نت  می باشد.

کسب و کار هایی که رواج آنها در کشور های اصلی  خود در سالهای نه چندان نزدیک  شکل گرفته و به بلوغ رسیده اند .  به عنوان مثال  اسنپ   و انواع دیگر سرویسهای حمل و نقل مسافر ، دیجی کالا   و انواع دیگر  فروشگاه های اینتر نتی ،   دفاتر خدمات الکترونیک  ،  خدمات سرویس در محل  و ....

تمام نمونه های فوق   دارای الگویی خارجی هستند که  با فاصله زمانی نسبتا زیادی  در ایران شکل گرفته و رشد کرده اند .  شرکت اوبر به عنوان شرکت ارائه خدمات مسافری  در سال 1996 در آمریکا   اقدام به ارائه خدمات مسافری در قالب طراحی اپلیکیشن درخواست سفر بر بستر اینتر نت نمود و اسنپ در ایران به عنوان اولین شرکت ارائه دهنده  خدمات مشابه  بعد از 18 سال  در سال 2014 ( 1393 شمسی )  راه اندازی و  یکی دو سال اخیر به طور عام شناخته  و فراگیر شده است وبه دنبال آن سیل عظیمی از شرکتهای مشابه  شروع به فعالیت کردند.

برای نمونه غیر اینتر نتی از کسب و کارهای  که در سالهای اخیر به شدت در تهران رشد کرده است نیز میتوان بهافزایش قارچ گونه کافه ها  و صبحانه خوری در سطح شهر به سبک کشور های اروپایی   اشاره کرد که دقت به فاصله زمانی رواج آن در تهران  و کشور های اصلی  سوالاتی را در ذهن متبادر می کند. ارائه سرویسهای صبحانه سریع ،  سرو قهوه و انواع نوشیدنیهای سرد و گرم  در نقاط مختلف شهر  و راه اندازی شعب زیادی از این نوع کسب و کار در مناطق مختلف شهر نشان از استقبال  و رواج آن دارد .

یکی از عوامل و در واقع توجیه اصلی   ورود  کسب و کارهای مبتنی بر اینترنت و  اپلیکیشنهای موبایلی  به ایران با تاخیر چند سالها ، نبود زیر ساختها و بستر مناسب و فراگیر اینترنت به ویژه توسعه خدمات اینترنت بر روی موبایلها می باشد . با کمی دقت میتوان دریافت که توسعه زیر ساختها اعم از ارائه خدمات اینترنت موبایل ، افزایش سرعت  اینترنت  و نفوذ 100 درصدی گوشی های هوشمند در تمامی اقشار جامعه ، زمینه را برای  توسعه خدمات مبتنی بر این بستر فراهم کرده است و علت اصلی رشد قارچ گونه کسب و کار های مبتنی بر اینترنت در سالهای اخیر  می باشد . شرکت اسنپ در سال 93 تاسیس شده است . در سال اول تاسیس هنوز بستر های اینتر نت موبایلی به حد کفایت نبوده  و این بستر در اواخر سال 94 و در طول سال 95 با ارائه اینترنت نسل 4 بر روی تلفن های همراه  فراهم شد و زمینه رشد  برای اسنپ فراهم وبه عنوان اولین شرکت با تشخیص به موقع بر روی این کسب و کار متمرکز شد  و  فراهم شدن بستر لازم را به موقع پیش بینی نمود  و اکنون به این جایگاه رسیده است.

دیجی کالا هم به عنوان یکی از شرکتهای موفق و پیشتاز در عرصه کسب و کارهای نوین مبتنی بر  اینترنت  در سالهای اولیه تاسیس خود در مسیری مشابه گام برداشته است و رشد اصلی خود را مدیون توسعه زیر ساختهای مذکور است .

 اما کسب و کارهایی که ارتباطی با بستر مذکور ندارند نیز با الگویی مشابه در حال تکرار هستند . مانند کسب و کار  کافه های تهران .  پس آیا عامل دیگری نیز  به غیر از عوامل زیر ساختی در این الگو تاثیر دارند  یا خیر ؟

 به نظر من یکی از عوامل اصلی  در توسعه کسب و کارهای اینترنتی در کنار عامل مهمی چون توسعه زیر ساختهای اجرایی ، عامل تغییر سبک زندگی و رواج تدریجی الگوهای غربی در  جامعه می باشد . به طور کلی می توان گفت که تغییرات مدلهای زندگی  و توسعه نفوذ فرهنگ غربی   در تمامی لایه های زندگی جامعه ایرانی که به مدد پیشرفت  و توسعه ابزارهای شبکه ای و رسانه ای  به سرعت در کوچکترین و دور افتاده ترین نقاط کشور منتشر شده و در دسترس همه افراد قرار میگیرد ، نوع زندگی افراد را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد و به نظر می رسد در آینده ای نه چندان دور سرعت انتقال  و الگو پذیری  در سطح جامعه نسبت به آنچه در گذشته  بوده است به شدت در حال افزایش است و  فارغ از  معایب و آسیبهای احتمالی فرهنگی که می بایست مورد توجه مسئولین ذیربط قرار گیرد ، از نگاه توسعه کسب و کارهای نوین می تواند فرصت مناسبی را برای کار آفرینان و مشتاقان پیاده سازی کسب و کارهای تجربه شده در کشورهای پیشرفته را که هنوز در ایران جا نگرفته اند ، فراهم کند .

 کسب و کارهایی مانند ارائه خدمات  نوین در حوزه املاک و ساختمانها ، گردشگردی  و ....

ارتقاء شغلی...
ما را در سایت ارتقاء شغلی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : khashei بازدید : 172 تاريخ : چهارشنبه 11 فروردين 1400 ساعت: 18:03